Koronavírus: Merkelová vylúčila uvoľňovanie obmedzení, prípady nákazy prudko stúpli

18.08.2020 Celý región

Düsseldorf 18. augusta (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok varovala, že ďalšie uvoľňovanie koronavírusových obmedzení už nemôže nastať, pretože Nemecko zažíva prudké zvýšenie nových prípadov nákazy. Kancelárka zároveň vyzvala občanov, aby dodržiavali preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Počet prípadov po celom Nemecku sa za posledné tri týždne zdvojnásobil. Toto je trend, ktorý nemôže pokračovať a ktorý sa musí zastaviť," povedala Merkelová novinárom v Düsseldorfe.

Pripomenula Nemcom, aby nosili rúška a dodržiavali odporúčania a nariadenia týkajúce sa koronavírusovej nákazy.

"Som presvedčená, že teraz nemôže prísť žiadne ďalšie uvoľňovanie (obmedzení)," uviedla kancelárka.

"Keď vravím, že musíme pritiahnuť opraty, myslím tým, že uplatňovanie nariadení sa musí vyžadovať veľmi dôsledne," dodala.
 
 

Uplynulý deň potvrdili v Maďarsku nákazu 24 ľuďom

Budapešť 18. augusta (TASR) – V Maďarsku pribudlo za pondelok 24 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ochoreniu COVID-19 podľahol jeden človek a šesť ľudí je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Z aktuálnych údajov, ktoré v utorok zverejnil vládny informačný server koronavirus.gov.hu, ďalej vyplýva, že celkový počet potvrdených prípadov infekcie vírusom SARS-CoV-2 dosiahol 4970. Počet obetí ochorenia spôsobeného nákazou stúpol na 609.

Aktuálne je v Maďarsku nakazených 730 ľudí, pričom v nemocniciach je 60 pacientov s ochorením COVID-19. Z nákazy sa zotavilo 3631 ľudí.
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom presiahol v Turecku 250 000

Ankara 17. augusta (TASR) - Celkový počet prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom presiahol v pondelok v Turecku 250.000. Za posledných 24 hodín tam evidovali 1233 nových prípadov. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník The Jerusalem Post.

Podľa tureckého ministerstva zdravotníctva ochoreniu doposiaľ v krajine podľahlo celkovo 5996 ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, pričom za posledných 24 hodín zaznamenali ďalších 22 úmrtí. Celkový počet vyliečených dosiahol 231.971.

"Liečba väčšiny nových prípadov je jednoduchá. V dôsledku šírenia (nákazy) však rastie aj počet pacientov, u ktorých má ochorenie ťažký priebeh a ich liečba je náročná," uviedol na Twitteri turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca.
 
 

Proti karanténnym opatreniam protestovali v Argentíne tisíce ľudí

Buenos Aires 18. augusta (TASR) – Tisíce ľudí včera protestovali v Argentíne proti obmedzeniam pohybu súvisiacim s koronavírusovou pandémiou, ktoré v tejto latinskoamerickej krajine platia už 150 dní. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

V argentínskej metropole Buenos Aires demonštrovali ľudia proti karanténnym opatreniam zavedeným vládou prezidenta Alberta Fernándeza, ako aj proti plánovanej reforme súdnictva, korupcii, napätej bezpečnostnej situácii a požadovali prepustenie väznených ľudí.

Počas dosiaľ najväčších protestov od začiatku pandémie COVID-19 vyšli ľudia vyjadriť svoj nesúhlas do ulíc aj v mnohých ďalších argentínskych mestách.

Prísne opatrenia na zastavenie šírenia nového druhu koronavírusu platia v aglomerácii Buenos Aires od 20. marca.

Argentínskej vláde sa cestou tvrdých opatrení síce najprv podarilo udržať počet nakazených a úmrtí na nízkej úrovni, avšak pre dlhotrvajúcu karanténu sa obyvatelia začali neskôr správať menej disciplinovane.

V Argentíne evidujú takmer 300 000 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a viac než 5000 úmrtí na následky ochorenia COVID-19.
 
 

Južná Kórea od stredy zavrie kostoly a obmedzí zhromaždenia osôb

Soul 18. augusta (TASR) – Južná Kórea zakáže veľké verejné zhromaždenia osôb a zatvorí kostoly, múzeá či nočné podniky v širšej oblasti hlavného mesta Soul po tom, čo tam došlo k alarmujúcemu nárastu prípadov nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Juhokórejský premiér Čong Se-gjun v televíznom vyhlásení uviedol, že sprísnenie pravidiel odstupu medzi ľuďmi v metropolitnej oblasti Soulu – kde žije zhruba polovica z 51 miliónov obyvateľov Južnej Kórey – je nevyhnutné, pretože keby sa v tejto oblasti nepodarilo spomaliť šírenie vírusu, mohlo by to viesť k celoštátnemu nárastu infikovaných.

Opatrenia v Soule, neďalekej provincii Kjonggi a v meste Inčchon zakazujú stretnutia viac než 50 ľudí vo vnútorných priestoroch a viac ako 100 osôb vonku.

Zatvorené zostanú nočné kluby, karaoke bary, bufetové reštaurácie, kaviarne s počítačovými hrami či iné vysokorizikové miesta. Kostoly budú musieť bohoslužby vysielať on-line.

Ako dlho spomínané opatrenia zostanú v platnosti, juhokórejskí predstavitelia nekonkretizovali.

V utorok hlásila Južná Kórea 246 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím ich celkový počet za posledných päť dní stúpol na 959. Trojciferný počet nakazených tam evidujú už piaty deň za sebou. Celkovo je krajine zaznamenali doteraz 15 761 nakazených.
 
 

WHO kritizuje krajiny za vakcínový nacionalizmus

Ženeva 18. augusta (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súvislosti so snahami o vyvinutie vakcíny voči novému druhu koronavírusu vyzvala v utorok na ukončenie "vakcínového nacionalizmu" a štáty kritizovala za uprednostňovanie ich vlastných záujmov. Takéto správanie podľa šéfa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa pandémiu COVID-19 ešte viac zhoršuje, uviedla agentúra Reuters.

"(Konať) strategicky a globálne je v skutočnosti v záujme každej krajiny — nikto nie je v bezpečí, pokiaľ nie sú v bezpečí všetci," povedal Ghebreyesus na virtuálnom brífingu. Dodal, že zaslal list všetkým členským štátom WHO a vyzval ich, aby sa zapojili do programu COVAX na distribúciu vakcíny proti koronavírusu.

Cieľom tohto programu americkej nadácie s názvom Globálna aliancia za očkovanie a imunizáciu (GAVI) je spravodlivé rozdelenie budúcej vakcíny medzi jednotlivé krajiny.

Poradca WHO Bruce Aylward zároveň vyzval na rozsiahle očkovanie proti chrípke, ktoré by tento rok mohlo napomôcť tomu, aby nedošlo pri koronavírusovej pandémii k ešte väčším komplikáciám.

Epidemiologička WHO Maria Van Kerkhoveová na brífingu v Ženeve uviedla, že podľa doterajších štúdií má protilátky na nový koronavírus menej než desať percent populácie.

Novým druhom koronavírusu sa podľa agentúry Reuters nakazilo doteraz globálne viac ako 21,9 milióna ľudí a 772.647 ochoreniu COVID-19 podľahlo.
 
 

Ukrajina hlási 1616 nových prípadov nákazy koronavírusom

Kyjev 18. augusta (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1616 na 94.436, informovala v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 27 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 2116.

Z ochorenia sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 48.925 ľudí.

Karanténne opatrenia na Ukrajine platia zatiaľ do 31. augusta, potom sa v závislosti od epidemiologickej situácie v každom z regiónov môžu zmierniť alebo zintenzívniť.
 
 

Francúzsko zavedie od septembra povinné nosenie rúšok v práci

Paríž 18. august (TASR) - Francúzska vláda plánuje od 1. septembra zaviesť povinné nosenie rúšok vo väčšine spoločných pracovných priestoroch. Dôvodom je opätovný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom, informovala v utorok agentúra Reuters.

Francúzske ministerstvo práce uviedlo, že toto opatrenie sa bude vzťahovať na všetky spoločné priestory v kanceláriách a továrňach s výnimkou samostatných kancelárií, v ktorých je prítomný iba jeden zamestnanec.

Ministerka práce Élisabeth Borneová sa v utorok stretla s predstaviteľmi zamestnávateľských a odborových zväzov, aby spolu prediskutovali nové nariadenie, ktoré podľa jej slov vychádza z odporúčaní poradného orgánu vlády pre otázky zdravotnej politiky, píše agentúra AFP.

Vo Francúzsku v súčasnosti platí povinnosť nosenia rúšok v prostriedkoch verejnej dopravy a v uzavretých spoločných verejných priestorov, ako sú obchody a vládne úrady, ale ich nosenie v kanceláriách bolo až doposiaľ na rozhodnutí zamestnávateľov.

Francúzsko doteraz eviduje viac ako 30.400 úmrtí v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 a vyše 256.500 prípadov nákazy.

V posledných dňoch sa v krajine zvyšuje počet novoinfikovaných a tiež stúpa počet hospitalizovaných i pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti, dodáva AFP.
 
 

Libanon pre nárast nakazených znovu zavádza karanténne opatrenia

Bejrút 18. augusta (TASR) - Libanon sa rozhodol opätovne zaviesť nové opatrenia obmedzujúce pohyb a život občanov s cieľom zastaviť nárast počtu osôb nakazených novým druhom koronavírusu. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť v piatok a budú platiť najmenej dva týždne. Píše o tom agentúra AFP.

Nové opatrenia nebudú mať vplyv na pomoc ľuďom a odstraňovanie škôd spôsobených mohutným výbuchom v prístave v hlavnom libanonskom meste Bejrút zo 4. augusta, uistilo v utorkovom oznámení líbyjské ministerstvo vnútra.

Nočný zákaz vychádzania bude platiť od 18.00 h do 06.00 h.

Obchodné domy budú zatvorené a reštaurácie budú mať skrátené otváracie hodiny. Zakážu sa aj zhromaždenia.

Letiská budú fungovať v bežnom režime a ministerstvá obmedzia personál na polovicu.

Obmedzenia sa nevzťahujú na oblasti v Bejrúte poškodené explóziou, keďže v mnohých štvrtiach pokračuje úsilie zamerané na odstránenie jej následkov.

Mohutný výbuch v bejrútskom prístave si vyžiadal okrem najmenej 180 obetí aj vyše 6000 zranených. Tridsať ľudí je stále nezvestných.

Explózia a následná tlaková vlna poškodili rozsiahle oblasti mesta, bez strechy nad hlavou zostalo takmer 300.000 obyvateľov. Výbuch poškodil približne 40.000 budov a 200.000 bytov.

Podľa libanonského ministerstva vnútra spôsobil požiar, ktorý vznikol pri zváraní, detonáciu viac než 2750 ton nebezpečného dusičnanu amónneho, ktorý bol šesť rokov uskladnený v prístave po tom, čo ho z lode zhabali colné úrady.

Denný počet prípadov nového koronavírusu bol v Libanone na vzostupe už pred explóziou, no za uplynulé týždne zaznamenal rekordné hodnoty.

Úrady v pondelok ohlásili 456 nových prípadov nákazy a v utorok ďalších 421, čím sa počet prípadov zvýšil na celkovo 9758 vrátane 107 úmrtí.
 
 

Obetí koronavírusu v Českej republike je už vyše 400

Praha 18. augusta (TASR) - Česko už eviduje viac ako 400 mŕtvych s koronavírusom. Za pondelok pribudli v štatistikách traja mŕtvi, celkovo ich je od začiatku epidémie 401. Vyplýva to z utorkových večerných údajov na webovej stránke ministerstva zdravotníctva, uviedol český portál Novinky.cz.

Do utorka podvečera pribudlo 192 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je viac než za celý pondelok.

Nákaza, ktorá sa začala šíriť na prelome rokov z Číny, sa v Česku prvýkrát potvrdila začiatkom marca. Odvtedy sa v ČR infikovalo 20.393 ľudí a viac ako tri štvrtiny sa ich vyliečili. Aktuálne je v Česku 4846 nakazených.

U väčšina infikovaných je priebeh ochorenia mierny. Hospitalizovaných je 122 ľudí, v ťažkom stave sa nachádza 29 z nich.

Prvého mŕtveho s koronavírusom hlásili české úrady v nedeľu 22. marca - v podvečer zomrel 95-ročný muž, ktorý ležal na infekčnom oddelení pražskej Nemocnice na Bulovke. Aj keď v jednom časovom intervale denný prírastok obetí opakovane prekročil desiatku, bolo to len na krátke obdobie na začiatku apríla, inak išlo o jednotky prípadov za deň.

Dosiaľ najviac obetí hlási hlavné mesto Praha, kde s koronavírusom zomrelo 113 ľudí. Nasleduje Moravskosliezsky kraj s 84 obeťami. Menej než desať úmrtí majú Královohradecký, Liberecký, Zlínsky a Juhočeský kraj, uviedol portál Novinky.cz.
 
 
 
 
 
 

Vyberte región